Categories
Şifalı Bitkiler ve Beslenme

BESLENME, EGZERSİZ VE ŞİFALI BİTKİLER

Yaşadığımız sağlık sorunlarının birçoğu düzensiz beslenme ve hareketsizlikten kaynaklanıyor.

Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için sağlıklı beslenmek ve yeterince hareket etmek zorundayız. Aksi takdirde damar tıkanıklığı, aşırı kilo, karaciğer hastalıkları ve kalp rahatsızlıkları gibi problemler bizim için kaçınılmaz olur.

 

Sağlıklı beslenmeden bahsettiğimizde şu üç önemli soruyla karşı karşıya kalırız:

– Ne yiyeceğiz?

– Ne zaman yiyeceğiz?

– Ne kadar yiyeceğiz?

 

Bu soruların cevaplarını doğru anlar ve uygularsak sağlıklı beslenmiş oluruz fakat cevaplar hiçbir zaman aynı değildir. Kişinin yaşına, fiziksel ve sağlık durumuna göre değişir. Bununla birlikte, herkesin uyması gereken genel kurallar da vardır. Katkılı gıdalardan uzak durmak, şeker ve karbonhidrat tüketimine dikkat etmek, alkol ve sigara kullanmamak gibi…

Denge, beslenme konusunda ne kadar önemliyse, egzersizde de o kadar önemlidir. Özellikle yeni başlayanlar için egzersizin türü ve yoğunluğu mühimdir. Vücudun adaptasyon dönemini göz ardı etmemek gerekir. Bu dönemde temeli ne kadar sağlam ve bilinçli atarsak sonuç almamız hızlanır, devamlılığımız artar. Yanlış programlanmış bir egzersizden fayda göremediğimiz gibi zamanımızı ve paramızı da boşa harcamış oluruz.  Bir yıllık aidat ödediğimiz bir spor merkezine bir ay bile devam edemeyiz.

 

Bitkiler de bilinçli ve dengeli kullanıldığında emniyet kemeri vazifesi görürler. Bizi hastalıklara karşı korurlar. Vücutta biriken fazla toksinleri atar, kan dolaşımını düzenlerler. Bitkiler, koruyucu etkilerinin yanı sıra kadim zamanlardan bu yana tedavi amaçlı kullanılmaya devam edilmektedir.

– Sedef ve egzama

– Gastrit ve ülser

– Sinüzit, farenjit

– Enfeksiyonlar

gibi birçok hastalık yıllar boyu bitkilerle tedavi edilmiştir.

Modern tıbbın gelişmesine paralel olarak bitkilerle ilgili bilimsel araştırmalar da devam etmektedir. Artık bitki ekstreleri, yağları ve tentürleri aktarlardan sonra eczanelerde de satılmaya başlanmış ve doktorların reçetelerinde yerlerini almıştır.

 

Beslenme ve egzersizde hayati önem arz eden denge unsuru, bitkiler için de geçerlidir. Kimin, hangi bitkiyi hangi bitkiyle kür yapabileceğini yöntemleriyle birlikte belirlemek, tecrübe ve uzmanlık gerektirir.  Bilgiye kolaylıkla ulaşılabilen bu dönemde doğru ve yanlışı filtrelemek hiç de kolay değildir.

Beslenme, egzersiz ve bitkisel kürler konusunda dengeyi unutmamalı ve uzmanına danışmadan karar almamalıyız.

Sağlık ve afiyet içinde bir hayat yaşamamız dileğiyle…

Ömer Faruk Ermiş

 

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategoriler